یزدفردا"در یک حمله کم سابقه، هکرها موفق شدند از طریق یک بدافزار پیچیده، اطلاعات و گذرواژه حدود 2 میلیون کاربر را از وب سایتهای بزرگی همچون شبکه اجتماعی فیس بوک، جی میل و یاهو به سرقت ببرند. متاسفانه ایران جزو ده کشور اصلی است که هدف حمله این بد افزار قرار گرفته و اطلاعات افراد از آن به سرقت رفته است. آیا شما جزو قربانیان این حمله پیچیده هستید؟
در یک حمله کم سابقه، هکرها موفق شدند از طریق یک بدافزار پیچیده، اطلاعات و گذرواژه حدود 2 میلیون کاربر را از وب سایتهای بزرگی همچون شبکه اجتماعی فیس بوک، جی میل و یاهو به سرقت ببرند. متاسفانه ایران جزو ده کشور اصلی است که هدف حمله این بد افزار قرار گرفته و اطلاعات افراد از آن به سرقت رفته است. آیا شما جزو قربانیان این حمله پیچیده هستید؟
به گزارش «تابناک» محققان موسسه امنیتی Trustwave's SpiderLabs روز گذشته از یک حمله پیچیده سایبری پرده برداشتند که به گفته آنها، بر اساس آن هکرها موفق شده اند از طریق به کار گیری یک بد افزار بسیار پیچیده، اطلاعات بیش از دو میلیون کاربر را که شامل حسابهای کاربری و گذرواژه های فیس بوک و جی میل میشده است، به سرقت ببرند.
این بد افزار که یک بات نت با نام Pony بوده است موفق شده است در یک حمله تکان دهنده در حجم وسیع اطلاعات سری 1 میلیون و 580 هزار وب سایت، 320 هزار حساب کاربری ایمیل (جی میل و یاهو)، 41 هزار حساب کاربری FTP، 3 هزار گذرواژه کنترل شبکه و 3 هزار گذرواژه برنامه های تحت شبکه را به سرقت ببرد.
محققان Trustwave موفق شده اند که با کشف و دسترسی به کد این بات نت، اطلاعات حمله مورد نظر را تحلیل و بررسی نمایند که طی این تجزیه و تحلیل به موارد جالب توجهی برخورد کرده اند که در وب لاگ این موسسه منتشر شده است. اینجا.
بر اساس گزارش منتشر شده در این وب لاگ، نکته جالب توجه در خصوص این بد افزار، این است که بر خلاف پدران خود، که اغلب از تکنیک "بزن و فرار کن" استفاده میکرده و به حداقل دستاوردها بسنده میکردند، این نمونه جدید در کار خود بسیار جدی و پر اشتها بوده است. به گونه ای که تحلیل فعالیت روزانه این بدافزار نشان دهنده این امر است که این نمونه یکی از پر تحرک ترین بدافزارهای سرقت اطلاعات بوده است:
گذرواژه های سرقت شده توسط بد افزار طی یک روز
همچنین همانگونه که انتظار میرود، بزرگترین اهداف این بدافزار را شبکه اجتماعی فیس بوک و حسابهای کاربری جی میل و یاهو تشکیل داده است. در راس اهداف به ترتیب، فیس بوک، یاهو، جی میل و توییتر قرار دارند. همچنین دو شبکه اجتماعی بزرگ روسیه یعنی vk.com و odnoklassniki.ru جزو اهداف اصلی این بدافزار بوده اند:
اما با نگاهی به موقعیت جغرافیایی حملات صورت گرفته از سوی این بد افزار، متاسفانه متوجه میشویم که ایران یکی از ده هدف اصلی آن بوده است. اما نکته مهمتر از آن این است که کشور هلند در راس اهداف این بدافزار بوده است. به باور محققان موسسه Trustwave این امر ناشی از آن است که بسیاری از سرورهای مربوط به خدمات Proxy و VPN در این کشور مستقر هستند و در نتیجه تحلیل IP قربانیان، منجر به قرار گرفتن کشور هلند در راس اهداف شده است.
معنی دیگر این امر آن است که احتمالا تعداد کاربران ایرانی که قربانی این حمله شده اند، بسیار بیشتر از آن چیزی است که در ظاهر نشان داده شده، زیرا دسترسی به شبکه های اجتماعی توییتر و فیس بوک در ایران با استفاده از VPN و Proxy امکان پذیر است. نکته دیگر آنکه به جز این ده کشور که در راس جدول قرار دارند، 92 کشور دیگر نیز هدف حمله Pony قرار گرفته اند که نشان میدهد این حمله، یک حمله در سطح جهانی بوده است:
اما به جز اینها، نکات جالب توجه دیگری نیز از تجزیه و تحلیل محققان Trustwave بر روی این حمله به دست می آید. این محققان با بررسی بر روی گذرواژه های سرقت شده، اقدام به فهرست کردن آن دسته از گذرواژه هایی کرده اند که با سهولت هرچه بیشتر و با دردسر کمتری به سرقت رفته اند.
تصویر زیر، ده گذرواژه ای را که به سهولت به سرقت رفته اند، همراه با تعداد سرقت صورت گرفته از هر کدام نشان میدهد:
اما با دسته بندی دقیقتر و تجزیه و تحلیل بیشتر، محققان Trustwave اقدام به ترسیم نموداری کرده اند که نحوه عملکرد این بدافزار را در مواجهه با اشکال مختلف گذرواژه ها نشان میدهد. به این ترتیب که در این نمودار ابتدا گذرواژه ها با توجه به انواع کاراکتری که در آنها به کار رفته است (حروف کوچک، حروف بزرگ، اعداد و سمبلها) به چهار دسته طبقه بندی شده اند و سپس بر اساس تعداد کاراکتر به کار رفته در هر کدام نشان داده شده است که میزان سهولت سرقت در هر دسته به چه ترتیب است:
محور افقی نشان دهنده نوع گذرواژه بر اساس انواع کاراکتر به کار رفته درآن است برای مثال 1 Type شامل گذرواژه هایی است که تنها از یک نوع کاراکتر استفاده کرده اند (مثلا 1234) 2 Type به معنی استفاده از دو نوع کاراکتر و به همین ترتیب. رنگ میله های عمودی نشان دهنده تعداد کاراکتر به کار رفته در گذرواژه و اندازه آنها حاکی از میزان سرقت صورت گرفته از هر کدام است.
همچنین نمودار زیر نشان میدهد که از مجموع گذرواژه های سرقت شده، با توجه به پیچیدگی آنها، درصد سرقت از هر دسته به چه ترتیبی بوده است:
در نمودار فوق، گذرواژه هایی که از هر 4 نوع کاراکتر استفاده کرده و تعداد کاراکترهای آنها بیش از 8 عدد بوده است به عنوان Excellent نشان داده شده و گذرواژه هایی با طول حداکثر 4 کاراکتر که تنها از یک نوع کاراکتر استفاده کرده اند با عنوان Terrible نام گذاری شده است.
نتیجه بررسی دو نمودار فوق و تحلیل محققان حاوی یک نکته اساسی است و آن اینکه انتخاب گذرواژه هایی که از حداکثر دقت و پیچیدگی در ترکیب برخوردارند، امکان سرقت آنها را به حداقل میرساند. امری که متاسفانه در بین بسیاری از کاربران ایرانی چندان باب نیست.
اما همانگونه که ذکر شد، ایران یکی از اهداف ده گانه اصلی این بدافزار بوده است. از آنجایی که آنچه به شکل رسمی و دقیق مشخص شده، تعداد 285 سیستم در ایران به این بدافزار آلوده شده و تعداد 367 گذرواژه از این سیستمها به سرقت رفته (که البته باید گفت با توجه به استفاده اغلب کاربران ایرانی از VPN و Proxy برای دسترسی به شبکه هایی نظیر توییتر و فیس بوک این رقم بیگمان بسیار بیشتر از اینها است)، برای فهمیدن اینکه آیا شما جزو قربانیان این حمله بوده اید یا خیر به وب سایت زیر مراجعه کرده و با وارد کردن هر کدام از حسابهای کاربری خود از این امر کسب اطلاع کنید و چنانچه جزو قربانیان این حمله یا حملات سایبری مشابه قبلی بودید، سریعا نسبت به تغییر گذرواژه خود اقدام کنید:
http://www.haveibeenpwned.com/
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024